KERTI SARKANTYÚKA
Hívják kapucinusvirágnak, pücülőnek, sárogsarkantyúnak és sarkantyúvirágnak is, bár az utóbbi már egy másik virágot jelöl.
Maradva az eredeti nevénél, a kerti sarkantyúka nagyon hasznos és könnyen gondozható növény.
Európai elterjedéséért a spanyol hódítóknak lehetünk hálásak, akik Peruból hozták el, mint ismert gyógynövényt.
Már akkoriban is felfigyeltek a sarkantyúka csíraölő hatására, amelynek köszönhetően a növény a kerti kártevők elűzésére, de akár az egészség megőrzésére is használható.
Természetes antibiotikum C-vitaminnal és vassal
A sarkantyúka minden föld feletti része ehető.
Levelei májustól egészen őszig szedhetőek és megmosva egyszerűen szendvicsre vagy a salátába ajánlott tenni.
Íze picit kesernyés, mustárolaj-tartalma miatt pedig kicsit a mustáréra emlékeztet.
A leveleket felaprítva szószokba, mártásokba is lehet keverni, de akár sarkantyúkás omlett is készíthető belőle.
Virága is ugyanígy ehető, íze inkább a retekére hajaz, így sajttálakat, salátákat szoktak díszíteni vele.
A virágbimbókat ecetes-sós lében tartósítva akár fűszeres csemegét is készíthet vele.
Ültetés és gondozás!
Ha megtetszett a sarkantyúka, akkor Ön éppen időben van a nevelgetésével: magjait április közepén kell elvetni.
Választhat magas vagy alacsony növésű fajták, de virágszínek közül is.
A magas növésűek inkább kertbe valók és idővel támasztást igényelnek, az alacsonyabbak viszont akár balkonládába vagy kosárba is ültethetők.
Tápanyagban gazdag talajt sem igazán igényel a növény, viszont rendszeres, hozzáértő öntözést igen: a pangó vizet nagyon nem szereti.
Nyártól folyamatosan hozza a trombitaalakú, élénk színű virágait, főleg ha közepesen napos helyen van tartva.
Egynyári növény, tehát minden évben újra kell ültetni, de sokszor saját magától elszaporodik.
Ha nemcsak dísznek szánja, hanem gyógyhatásait is kihasználná, akkor ne tartsa erősen szmogos erkélyen!